Tid til tanker om tid

15. januar 2016

Hvis du har for lidt tid, kan du gøre mindst to ting:

- prioritere

- ændre din opfattelse af tid

På et eller andet tidspunkt har du bevidst eller ubevidst besluttet at bruge din tid, som du gør. Men den beslutning er ikke nagelfast og urokkelig.

Hvis du er leder og har valgt at ”få ro til opgaver” om aftenen, har du valgt, at din arbejdstid også er om aftenen.

De valg vi tager om, hvordan vi bruger tid, er taget i en kontekst. Måske er du på en arbejdsplads, hvor det forventes (usagt eller en del af jobbeskrivelsen), at du besvarer mails på alle tider af døgnet. I så fald har du tilpasset dig andres måder at arbejde på. Passer det dig?

Stopper du af og til op og stiller det spørgsmål: Passer det mig?

Der er andre usagte krav til for eksempel at besvare mails: De skal være besvaret indenfor 48 timer ellers bliver du ikke taget alvorligt og betragtes som useriøst. Du skal også forholde dig til alle mails, der dukker op i din indbakke.

Hvis du har lært dine kolleger, at du besvarer mails indenfor 24 timer, har de en ubevidst forventning om, at sådan er det. Måske har du endda lært dem, at du tager beslutninger, der ikke er dit ansvar. De har skubbet ansvaret for en kilden sag videre, og du har frivilligt påtaget dig den.

For at prioritere anderledes kan det være en stor hjælp, at du kender din nuværende prioritering og de ubevidste årsager bag.

Det hænger sammen med din opfattelse af dine og andres opgaver. Også den kan ændres, hvis du vover at se nærmere på, hvordan du ubevidst ønsker at blive opfattet: Som ham der ved bedst. Som hende der laver alt til perfektion. Som ham der klarer det hele. Som mor for dine medarbejdere.

Og som du nok aner hænger det sammen med den måde, du gerne vil opfattes på: Hvis andre skal opleve, at jeg er god nok, må jeg gøre dit og dat.

Andre er glade for at slippe for ansvaret, som altid er forbundet med en risiko for at stikke næsen for langt frem og få et slag over den.

Du har trænet andre i, at du tager ansvaret for alt – og måske gjort dem en bjørnetjeneste (her brugt i den oprindelige betydning: det ligner en tjeneste, men er det modsatte), fordi de ikke får lejlighed til at lære noget nyt.

Heldigvis kan du træne både dig selv og andre i nye måder at bruge tiden på. Det kræver mod af dig, for du vil blive opfattet anderledes, hvis du giver opgaver og ansvar fra dig, eller du vil simpelthen føle lettelse; du kan også blive mødt med modstand, for nu gik det lige så godt. Eller du bliver mødt med taknemmelighed over, at du stoler nok på dem til at overlade dem ansvar.

Tid er et abstrakt og relativt begreb. Hvad vi vælger at fylde i dagen er vores eget ansvar og kan ændres.

Hvad vil du fylde i den tid, du skaber?

 Få mere inspiration af Jason Fried

Mette Holm

Mette holm

Efter at have arbejdet med toplederudvikling som ansat i mange år valgte jeg i 2010 at blive selvstændig for at skærpe fokus på mental styrke og mindset for udvikling og læring i ledelse og organisation.

Læs mere om Mette Holm

Nyheder

Næste arrangement

28. februar 2021
Sted: Ingen tilmelding
Pris: 0
Energien og engagementet var højt under og efter seminaret, og vi lykkedes overraskende hurtigt med at gennemføre de vigtige aftaler, vi lavede.
Lars Østergaard, professor og ledende overlæge